Ko se vprašamo kako ogrevati nek objekt, ali stanovanje, imamo na voljo več načinov ogrevanja. Kakšen način je najboljši za nas, pa je odvisno od naše lokacije in seveda trenutnih cen teh goriv oziroma virov. V nadaljevanju bomo opisali katere načine ogrevanja imamo na voljo od trenutno najdražjega do najugodnejšega in po našem mnenju najboljšega.

Draga elektrikaElektrika

Prostor lahko ogrevamo z električnimi radiatorji, ti radiatorji imajo v sebi posebna vezja iz električnih elementov, ki pretvarjajo električni tok v toploto, boljši radiatorji imajo vgrajeno tudi zaščito IP 24, kar pomeni, da se lahko takA?ne radiatorje uporablja v kopalnicah ali prostorih z več vlage. Izkoristek pretvorjene energije je lahko do 98% kar je odlično, vendar pa moramo vedeti, da si Evropska Unija vsako leto izmišljuje nove varčevalne ukrepe, zmanjšujejo dovoljene moči sesalcev in drugih kuhinjskih aparatov, tako, da lahko predvidevamo da bo v prihodnosti uporaba električnega ogrevanja omejena ali pa celo prepovedana. Poleg vsega, pa je tak način ogrevanja tudi najdražji.

Kurilno olje

Tovornjak za kurilno oljeNaslednja možnost je poraba kurilnega olja. Kurilno olje je stranski produkt čiščenja nafte. Cena nafte pa vemo da se spreminja, posledično ima to tudi manjši vpliv na ceno kurilnega olja, vsi pa vemo kam se te cene premikajo. Če imamo peč na olje, potrebujemo tudi prostor za rezervoarje kjer bomo imeli shranjeno gorivo za peč. Te rezervoarje pa je potrebno tudi polniti, zato je priporočeno, da imamo urejen dostop, da nam lahko s tovornjakom pripeljejo gorivo. Ne smemo pa pozabiti, da se zaradi oksidacije v rezervoarjih, začnejo nabirati usedline, te moramo na vsake toliko let odstraniti, drugače negativno vplivajo na delovanje peči. To delo seveda prepustimo strokovnjakom.

 

PlinPropanska cisterna

Tretja možnost je uporaba plina, se pravi butan, propan, ali kombinacija obeh. Tako kot pri peči na kurilno olje, potrebujemo posebno peč za plin, namesto rezervoarjev pa odvisno od lokacije, do hiše imamo lahko speljano cev oziroma plinovod, po kateri prihaja plin ali pa imamo zunaj posebno plinsko cisterno. Oba plina sta brezbarvna, propan je neškodljiv plin, vdihavanje butana pa lahko povzroči draženje dihalnih poti, glavobol, slabosti, ob preveliki koncentraciji pa lahko nastopi tudi smrt. Izmed naštetih načinov ogrevanja, je plin cenovno druga najboljša odločitev, vendar, veA?ino plina ki ga imamo v Sloveniji prihaja iz Rusije in verjetno se spomnite, ko so ne dolgo nazaj Rusi hoteli zapreti pipice svojih plinovodov.

Peleti

PeletiTo pa je definitivno najboljša možnost za ogrevanje. Lahko jih štejemo kot obnovljiv vir, saj so narejeni iz suhe žagovine lahko pa tudi suhe trave. So tudi standardizirani, kar pomeni, da za razliko od lesa oziroma polen, ki so različnih oblik in velikosti, so ti vedno enake velikosti in oblik, tako je močen postopek avtomatizacije, kakor pri kurilnem olju ali plinu. Kot pri zgoraj omenjenih načinih ogrevanja, tudi tukaj potrebujemo prostor za peč in zbiralnik v katerem hranimo to biomaso. Glede na to, da v Sloveniji imamo proizvajalce pelet in nismo odvisni od zunanjih dobaviteljev, tu ni strahu, da bi njihova zaloga pojenjala, razen če čez noč izgubimo vse gozdove in nasade, možnost, da se pa to zgodi je zanemarljiva, lahko rečemo, nemogoča.

PRIMERJAJTE CENE PELET


V kolikor ste pred nakupom pelet, potem morate preverite kakšne so cene pelet, ki jih je možno dobiti na slovenskem trgu.

S klikom na sliko do vseh potrebnih informacij. Cena, kakovost, vrsta lesa, % pepela, ...

Peleti cena
Z nakupom kotla lahko privarčujete!

Peč na pelete

Cena kurilnega olja strmo narašča. Kako se izogniti velikim stroškom ogrevanja? Naj elegantnejši način so zagotovo peči na pelete. Če želite brezplačno ponudbo, oziroma več informacij o kotlih na pelete, nas kontaktirajte na 041 711 997 ali preko elektronske pošte viktor.rukse@gmail.com! Ponujamo vam pestro izbiro kvalitetnih peči in možnost preureditve vaše kurilnice.

Kategorije